Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) reaguje na záměr Ministerstva zdravotnictví ČR nově uzavřít gastronomická zařízení v době mezi 22:00 a 6:00 h, tj. o další dvě hodiny dříve, než stanovuje současné opatření. Uzavření provozů ve 22:00 h bude pro většinu podniků znamenat ztrátu ve výši až 30% z denních tržeb. Což je pro restaurace a hospody po 6 měsících ekonomického hladovění už opravdu likvidační. I bez tohoto nového omezení zakončí většina provozovatelů letošní rok ztrátou v řádu stovek tisíc až jednotek milionů korun.
Chápeme vážnost současné epidemiologické situace, nicméně musíme apelovat na ministerstvo zdravotnictví, aby s námi začalo neprodleně diskutovat připravovaná opatření a pokusilo se najít kompromisní řešení, které zajistí ochranu obyvatel před nekontrolovaným šířením nemoci COVID-19 a současně umožní podnikatelům v pohostinství přežít toto složité období. Proto navrhujeme, aby provozy nově přijímaly poslední objednávku ve 22:00 h a uzavřely se ve 23:00 h. Současně žádáme ministerstvo, aby zveřejnilo data, která potvrzují, že konkrétně hospody a restaurace (ne kluby a noční bary) představují zvýšené epidemiologické riziko. Doposud žádná takováto data prezentována nebyla a tudíž nevíme, na jakém základě navrhuje ministerstvo nové opatření.
Situace v gastronomii je po první vlně COVID-19 kritická a pokud dojde k dalším výrazným omezením, reálně hrozí ukončení provozu až čtvrtiny gastronomických provozů a okamžité ohrožení desítek tisíc pracovních míst. Pokud by došlo k uzavření čtvrtiny podniků, přijde o práci až 40 000 zaměstnanců v gastronomii. Sektor gastronomie už letos přišel na tržbách o min. 30 mld. korun a do konce roku se toto číslo i bez dalších restriktivních opatření zvýší až na 45-50 mld. korun.
Tisková zpráva ke stažení zde:
TZ-2020-09-22-Prohlášení k uzavření restaurací od 22-00 h